Bel voor persoonlijk advies: 071 808 01 06

Hoofdkussen maten

Hoofdkussens zijn er in alle maten en soorten. De Nederlandse standaardmaat is 60x70 cm. Van de standaardmaat 60x70 cm bieden wij dan ook de meeste kussens aan. De speciale maten zijn vooral te krijgen bij de kussens met neksteun, wij bieden hier de maten 40x60 cm, 50x35 cm, 50x70 cm en 60x60 cm aan. Ook is er bij de neksteunkussens het formaat 60x70 cm te verkrijgen.

Hoofdkussens op tafel

Donzen hoofdkussens van het Duitse merk Dickenbergh

Hoogte & hardheid

Bij verscheidene kussens uit onze collectie kunt u de hoogte (of dikte) van het kussen kiezen. De hoogte van een kussen staat niet direct in verband met de hardheid (of stevigheid) van het kussen. Zo bepaalt het vulgewicht en de verhouding tussen dons en veren de zwaarte en de hardheid van een donzen kussen. Bij andere materialen geldt hetzelfde, u zult een andere slaapervaring hebben bij een wollen kussen dan bij een synthetisch kussen van dezelfde hoogte. Belangrijker dan de maatvoering is dan ook het soort kussen dat u gebruikt of gaat gebruiken. Leest u meer over de verschillen op de pagina over kussen soorten.

Neksteunkussens zijn er ook in verschillende hoogtes, de hoogte wordt dan aangeduid met twee maten (bijvoorbeeld 9 – 13 cm). De eerste/kleinste maat is de dikte van het nekgedeelte van het kussen (onderkant), de tweede/grootste maat is van het hoofdgedeelte (bovenkant).

De hardheid van een kussen wordt voornamelijk aangeduid met termen als zacht, medium en hard. Dit heeft dus een andere betekenis dan de hoogte van een kussen. Het materiaal speelt hierin ook een grote rol, houd hier vooral rekening mee als u een speciaal hoofdkussen zoekt voor een buik -, rug - of zijslaper.

Kussenslopen

Ondanks het feit dat hoofdkussens in vele maten verkrijgbaar zijn, slapen veruit de meeste Nederlanders op een kussen van 60x70 cm. Wanneer u een dekbedovertrek aanschaft, krijgt u er altijd kussenslopen in deze maat bij geleverd. Wanneer u een hoofdkussen in een afwijkende maat wenst aan te schaffen, is het goed om even te kijken of er ook overtrekken in deze maat verkocht worden. Of u kunt de overtrekken op maat (laten) maken.

Buitenlandse maten

Duitse merken zijn populair onder Nederlanders. Ze staan bekend als degelijk en kwalitatief hoogwaardig. Duitse maten wijken echter af van de Nederlandse maten. Zo is de standaard voor een hoofdkussen 40x80 cm. Daarnaast is ook de zogenaamde "comfortmaat" van 80x80 cm erg populair. Voor de Nederlandse markt leveren de ateliers gewoon in de maten die wij fijn vinden. U hoeft dus niet op zoek naar een passende kussensloop!

Overigens, de diversiteit binnen Europa is oneindig. In Groot-Britannië is de standaardmaat 50x75 cm, in Frankrijk hanteert men 65x65 cm en in Italië weer 50x80 cm.

Hoofdkussen advies

De belangrijkste aandachtspunten op basis waarvan u een keuze maakt voor een hoofdkussen.

  • Slaaphouding: De hardheid en het volume van een hoofdkussen is hierbij heel belangrijk.
  • Materiaal: Welk materiaal hoofdkussen past het beste bij u? Dons? Wol? Natuurrubber? of Schuim?
  • Maatvoering: Welke maat hoofdkussen heb ik nodig?

Alle hoofdkussens vergelijken? op Soort, Merk, Slaaphouding en Vulgewicht?
Bekijk dan hier onze vergelijk hoofdkussens pagina.