Afmetingen hoofdkussen

Hoofdkussens zijn er in alle maten en soorten. De standaardmaat is in Nederland 60×70 cm. Van deze maat bieden wij dan ook de meeste kussens aan. De speciale maten zijn vooral te krijgen bij de kussens met neksteun, wij bieden hier de maten 40×60 cm, 50×35 cm, 50×70 cm en 60×60 cm aan.

Donzen hoofdkussens van het Duitse merk Dickenbergh
Donzen hoofdkussens van het Duitse merk Dickenbergh

Hoogte en hardheid

Bij verscheidene kussens uit onze collectie kunt u de hoogte (of dikte) van het kussen kiezen. De hoogte van een kussen staat niet direct in verband met de hardheid (of stevigheid) van het kussen. Zo bepaalt het vulgewicht en de verhouding tussen dons en veren de zwaarte en de hardheid van een donzen kussen. Bij andere materialen geldt hetzelfde, u zult een andere slaapervaring hebben bij een wollen kussen dan bij een synthetisch kussen van dezelfde hoogte. Belangrijker dan de maatvoering is dan ook het soort kussen dat u gebruikt of gaat gebruiken. Leest u meer over de verschillen op de pagina over kussen soorten.

Neksteunkussens zijn er ook in verschillende hoogtes, de hoogte wordt dan aangeduid met twee maten (bijvoorbeeld 9 – 13 cm). Het eerste getal is de dikte van het nekgedeelte van het kussen (onderkant), het tweede getal is de dikte van het hoofdgedeelte (bovenkant).

Het comfort van een kussen wordt aangeduid met termen als zacht, medium en hard. Dit heeft dus een andere betekenis dan de hoogte van een kussen. De hoogte is met name belangrijk als u een speciaal hoofdkussen zoekt. Denkt u hierbij aan een kussen voor de buikslaper, rugslaper of zijslaper.

Kussenslopen

Veruit de meeste Nederlanders slapen op een kussen van 60×70 cm. Wanneer u een dekbedovertrek aanschaft, krijgt u er dan ook altijd kussenslopen in deze maat bij geleverd. Wanneer u een hoofdkussen in een afwijkende maat wenst aan te schaffen, is het goed om even te kijken of er ook kussenslopen in deze maat bijgeleverd worden. Of u kunt de slopen op maat (laten) maken.

Buitenlandse maten

Duitse donskussens zijn populair. Ze staan bekend als degelijk en kwalitatief hoogwaardig. Duitse maten wijken echter af van de Nederlandse maten. Zo is de standaard voor een hoofdkussen 40×80 cm. Daarnaast is ook de zogenaamde “comfortmaat” van 80×80 cm erg populair. Voor de Nederlandse markt leveren de ateliers gewoon in de maat 60×70. U hoeft dus niet op zoek naar een passende kussensloop. Overigens, de diversiteit binnen Europa is oneindig. In Groot-Britannië is de standaardmaat 50×75 cm, in Frankrijk hanteert men 65×65 cm en in Italië weer 50×80 cm.

Mocht u een voorkeur hebben voor een hoofdkussen in een afwijkende maat, neem dan gerust contact met ons op.

Bel onsMa. - Vr. 08:30 - 17:00071 808 01 06