Bel voor persoonlijk advies: 071 808 01 06

Welk hoofdkussen past het best bij mij?

U besteedt een derde van uw leven in bed, geen wonder dat u een goed hoofdkussen wilt! Waar dient u zoal op te letten bij het kopen van een kussen? Houd u er in ieder geval rekening mee dat een standaard kussen in Nederland de afmeting 60 bij 70 centimeter heeft.

Slapende vrouw met haar hoofd rustend op een hoofdkussen

Slaaphouding: Bent u een buik-, zij- of rugslaper?

Buikslapers slapen op lage kussens die goed inveren. Zijslapers slapen juist op hoge en harde kussens. Rugslapers geven veelal de voorkeur aan een gemiddeld hoog en hard kussen waarbij de hoogte van het kussen afhankelijk is van de kromming van de rug. Hoe groter de kromming, des te meer steun het hoofd en de nek nodig hebben.

Buikslaper

De buikslaap wordt over het algemeen als de minst goede slaaphouding gezien. Omdat het hoofd vrij veel moet draaien in deze houding krijgt u sneller last van nek -of hoofdpijn. Het is dan ook aan te bevelen om een zo plat en zacht mogelijk kussen te nemen, bijvoorbeeld een kussen met een hoog percentage dons en/of een laag vulgewicht.

Bekijk onze hoofdkussens voor de buikslaper.

Zijslaper

De zijslaper vereist een mate van ondersteuning waarbij de zijwaartse afbuiging of kromming van de hals zo veel mogelijk voorkomen wordt. Over het algemeen geldt: hoe breder uw schouders en hoe harder uw matras, des te hoger het kussen c.q. de ondersteuning van het kussen dient te zijn. De zijslaaphouding is een houding waarbij het doorzakken van de wervelkolom tussen bekken en schouders vrij groot is. Een goede bedbodem en een goed matras kunnen ervoor zorgen dat het bed op de juiste plekken (schouders en bekken) de juiste mate van ondersteuning biedt.

Bekijk onze hoofdkussens voor de zijslaper.

Rugslaper

Bij de rugslaper is de gewenste hoogte van het kussen afhankelijk van de kromming van uw rug. Des te groter de kromming, des te hoger het kussen dient te zijn.

Bekijk onze hoofdkussens voor de rugslaper.

Kussen met vaste vorm of een vormbaar kussen?

Wilt u een kussen dat een vaste vorm heeft, of geeft u liever meerdere keren per nacht opnieuw vorm aan uw kussen? Met name de latex alsook de synthetische en schuim kussens hebben een vaste vorm. Donzen kussens (vooral de zachtere varianten) zijn zeer gemakkelijk te vormen.

Twee veertjes met daaraan een donsvlok

Een hard of een zacht kussen?

De keuze voor een hard of een zacht kussen is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Wel zien we dat de buik- en de rugslaper over het algemeen wat zachtere kussens verkiezen, terwijl de zijslaper juist de voorkeur geeft aan een harder kussen. Zowel zachte kussens (bijvoorbeeld kussens van dons) als hardere kussens (veren of latex) kunnen voldoende steun bieden. Want naast het comfort dat het kussen biedt, is de mate waarin het kussen gevuld is natuurlijk ook een belangrijk aspect!

Een ergonomisch of een neksteunkussen

Ergonomische kussens worden meestal gemaakt van visco-elastisch schuim. Visco-elastisch schuim verdeelt de druk van uw lichaam waardoor uw nek en hoofd optimaal ondersteund worden. Anders dan kussens die gevuld worden met dons of wol, heeft het visco-elastische kussen een vaste vorm. Als u een dergelijk kussen koopt, dient u er wel rekening mee te houden dat de vorm niet aan te passen is door het vouwen of kneden van het kussen. Wisselen van slaappositie en/of slaaphouding gaat dan ook minder makkelijk dan bij een vulbaar kussen. Doordat het materiaal zo vast van vorm is, en niet bijzonder goed ventileert, is het redelijk transpiratiegevoelig.

Neksteunkussens worden opgebouwd uit verschillende materialen. Iedere specifieke eigenschap van een materiaal draagt zorg voor uw welbevinden. Zo kan een neksteunkussen bijvoorbeeld bestaan uit een latex neksteun voor extra ondersteuning, een donzen toplaag voor de zachtheid die dons nu eenmaal kenmerkt en een traagschuim gedeelte dat zich voegt naar uw lichaam. Deze onderdelen vormen tezamen een ideaal neksteunkussen.

Wilt u meer weten over de specifieke eigenschappen van donzen kussens? Of bent u benieuwd naar de voordelen van wol? Bekijk dan onze pagina over kussen soorten.

Hoofdkussen advies

De belangrijkste aandachtspunten op basis waarvan u een keuze maakt voor een hoofdkussen.

  • Slaaphouding: De hardheid en het volume van een hoofdkussen is hierbij heel belangrijk.
  • Materiaal: Welk materiaal hoofdkussen past het beste bij u? Dons? Wol? Natuurrubber? of Schuim?
  • Maatvoering: Welke maat hoofdkussen heb ik nodig?

Alle hoofdkussens vergelijken? op Soort, Merk, Slaaphouding en Vulgewicht?
Bekijk dan hier onze vergelijk hoofdkussens pagina.