Welk hoofdkussen past het best bij mij?

U brengt een derde van uw leven in bed door, geen wonder dat u een goed hoofdkussen wilt! Waar dient u zoal op te letten bij het kopen van een kussen? Wij geven advies. Let u vooral op uw slaaphouding, op de hardheid van uw matras, op uw lichaamsbouw en op uw persoonlijke voorkeur. Kussens zijn er in allerlei formaten. Houd er rekening mee dat een standaard kussensloop in Nederland de afmeting 60 bij 70 centimeter heeft.

Slapende vrouw met haar hoofd rustend op een hoofdkussen

Slaaphouding: Bent u een buik-, zij- of rugslaper?

Buikslapers slapen op lage kussens die goed inveren. Zijslapers slapen juist op hoge en harde kussens. Rugslapers geven veelal de voorkeur aan een gemiddeld hoog en hard kussen waarbij de hoogte van het kussen afhankelijk is van de kromming van de rug. Hoe groter de kromming, des te meer steun het hoofd en de nek nodig hebben.

Buikslaper

De buikslaap wordt over het algemeen als de minst goede slaaphouding gezien. Omdat het hoofd vrij veel moet draaien in deze houding krijgt u sneller last van uw nek of van hoofdpijn. Het is buikslapers aan te raden om een zo plat en zacht mogelijk kussen te nemen, bijvoorbeeld een kussen met een hoog percentage dons en/of een laag vulgewicht.

Vind hier een hoofdkussen voor de buikslaper.

Zijslaper

Het hoofd van de zijslaper vereist een mate van ondersteuning die de zijwaartse afbuiging of kromming van de hals zo veel mogelijk voorkomt. Over het algemeen geldt: hoe breder uw schouders en hoe harder uw matras, des te hoger en steviger het kussen dient te zijn. De zijslaap-houding is een houding waarbij het doorzakken van de wervelkolom tussen bekken en schouders vrij groot is. Een goede bedbodem en een goed matras kunnen ervoor zorgen dat het bed op de juiste plekken (schouders en bekken) de juiste mate van ondersteuning biedt.

Vind hier een hoofdkussen voor de zijslaper.

Rugslaper

Bij de rugslaper is de gewenste hoogte van het kussen afhankelijk van de kromming van uw rug. Des te groter de kromming, des te hoger het kussen dient te zijn.

Vind hier een hoofdkussen voor de rugslaper.

Kussen met vaste vorm of een vormbaar kussen?

Wilt u een kussen dat een vaste vorm heeft, of geeft u liever meerdere keren per nacht opnieuw vorm aan uw kussen? Met name de latex alsook de synthetische en schuim kussens hebben een vaste vorm. Donzen kussens (vooral de zachtere varianten) zijn juist zeer eenvoudig te vormen.

Twee veertjes met daaraan een donsvlok

Een hard of een zacht kussen?

De keuze voor een hard of een zacht kussen is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Wel zien we dat de buik- en de rugslaper over het algemeen wat zachtere kussens verkiezen, terwijl de zijslaper juist de voorkeur geeft aan een harder kussen. Zowel zachte kussens (bijvoorbeeld kussens van dons) als hardere kussens (veren of latex) kunnen voldoende steun bieden. De hoeveelheid vulling is in deze een belangrijke factor.

Een ergonomisch of een neksteunkussen

Ergonomische kussens worden meestal gemaakt van visco-elastisch schuim. Visco-elastisch schuim verdeelt de druk van uw lichaam waardoor uw nek en hoofd optimaal ondersteund worden. Anders dan kussens die gevuld worden met dons of wol, heeft het visco-elastische kussen een vaste vorm. Als u een dergelijk kussen koopt, dient u er wel rekening mee te houden dat de vorm niet aan te passen is door het vouwen of kneden van het kussen. Wisselen van slaappositie en/of slaaphouding gaat dan ook minder makkelijk dan bij donzen of wollen kussens. Doordat het materiaal zo vast van vorm is, en niet bijzonder goed ventileert, zult u op dit kussen eerder transpireren.

Neksteunkussens worden opgebouwd uit verschillende materialen. Iedere specifieke eigenschap van een materiaal draagt bij aan de juiste ‘uitlijning’. Zo kan een neksteunkussen bijvoorbeeld bestaan uit een latex neksteun voor extra ondersteuning, een donzen toplaag voor de zachtheid die dons nu eenmaal kenmerkt en een traagschuim gedeelte dat zich voegt naar uw lichaam.

Wilt u meer weten over de specifieke eigenschappen van donzen kussens? Of bent u benieuwd naar de voordelen van wol? Bekijk dan onze pagina over kussen soorten.

Bel onsMa. - Vr. 08:30 - 17:00071 808 01 06