Bel voor persoonlijk advies: 071 808 01 06

Hoofdkussen soorten

Hoofdkussens soorten

Naast het formaat van het kussen is ook het materiaal waarvan het kussen vervaardigd is belangrijk. Bedenkt u eerst wat uw voorkeur heeft. Wilt u een kussen dat een vaste vorm heeft, of geeft u graag meerdere keren per nacht een nieuwe vorm aan uw kussen? Synthetische kussens hebben vaak een vaste vorm. Donzen kussens zijn daarentegen (zeker de zachtere) gedurende de nacht goed te vormen naar uw wensen.

"Losse" kussens gevuld met wolbolletjes of synthetische vezels zijn in opkomst, evenals vaste kussens van traagschuim, latex en andere materialen. Veelal zijn deze kussens wat voordeliger. Maar niet alleen de prijs is gunstig, het zijn ook bijzonder fijne kussens in het gebruik.

Wat voor u het juiste kussen is, kunt u zelf het beste bepalen. Bedenk te allen tijde dat uw slaaphouding een belangrijke rol speelt. Een buikslaper heeft een zacht en plat kussen nodig. Een wereld van verschil met de zijslaper, die normaal gesproken juist een dikker en steviger kussen verkiest.

Het donzen kussen

Het meest populair (als we naar de verkoopcijfers kijken) is nog steeds het donzen en/of veren kussen, ook wel donskussen genoemd. Al naar gelang de vulling van dit kussen is het lekker zacht (100% dons) of juist hard (100% veren). Het vulgewicht en de verhouding tussen dons en veren bepalen de zwaarte en de hardheid van het kussen. Lekker veel volume en de frisheid van een opgeschud kussen zijn nog steeds zeer geliefde eigenschappen.

Het fijne van een donskussen is dat u het kussen naar uw wensen kunt vormen, zodat u steun heeft waar u dat wenst. Ook is het een voordeel dat u het kussen met een fijnwasmiddel op 30 graden kunt wassen. Daarna in de droger met een paar tennisballen om de vulling weer los te krijgen en uw kussen is weer helemaal fris! Bekijk hier alle donzen kussens.

add_circle_outlineLicht
add_circle_outlineComfortabel
add_circle_outlineVormbaar
add_circle_outlineWasbaar
add_circle_outlineVochtregulatie
remove_circle_outlinePrijs
remove_circle_outlineVeerkracht neemt af

Het wollen kussen

wollen kussens

Het wollen kussen bestaat uit een katoenen tijk gevuld met wolbolletjes. Wol heeft een hoog ventilatievermogen wat betekent dat transpiratievocht gemakkelijk wordt opgenomen. Belangrijker nog is dat het even snel weer aan de omgeving wordt afgegeven. Op wol zult u dus altijd droog slapen. Wollen kussens hebben niet veel onderhoud nodig. Wol bevat namelijk lanoline, een bacteriewerend en vuilafstotend wolvet, en is daardoor in hoge mate zelfreinigend. Schimmelvorming in wollen kussens is nagenoeg onmogelijk. Schimmels hebben niet alleen warmte nodig, maar ook een hoge vochtigheidsgraad. Hetzelfde geldt overigens voor de huisstofmijt. Bekijk hier alle wollen kussens.

add_circle_outlineVochtregulatie
add_circle_outlineZelfreinigend
add_circle_outlineBij te vullen met wolbolletjes
remove_circle_outlineNiet wasbaar
remove_circle_outlineVeerkracht neemt af

Het synthetische kussen

Synthetische kussens zijn gunstig geprijsd en goed wasbaar. De kern is vaak van polyether of een andere kunstvezel. Hierdoor is een synthetisch kussen vaak zacht en licht. Door de gladheid van de vulling zal een synthetisch kussen over het algemeen niet goed "in vorm" blijven. Dat wil zeggen nadat u het kussen in een vorm heeft gevouwen, gaat het vaak snel weer naar zijn oude vorm terug. Niet alle synthetische kussens ondersteunen daarom even goed.
Bekijk hier alle synthetische kussens.

add_circle_outlinePrijs
add_circle_outlineWasbaar
add_circle_outlineVerkrijgbaar met neksteun
remove_circle_outlineVochtregulatie

Het schuim kussen

Ergonomische kussens worden over het algemeen gemaakt van visco-elastisch schuim. Anders dan kussens die gevuld worden, heeft het visco-elastische kussen een standaard vorm. Als u dus een dergelijk kussen koopt, dient u er rekening mee te houden dat de vorm niet aan te passen is door het vouwen of vormen van het kussen. Verliggen gaat daarom minder makkelijk dan bij een vulbaar kussen. Visco-elastisch schuim verdeelt de druk van uw lichaam waardoor uw nek en hoofd optimaal ondersteund worden. Doordat het materiaal zich zo goed vormt, en niet bijzonder goed ventileert, is het echter redelijk transpiratiegevoelig.
Bekijk hier alle schuimkussens.

add_circle_outlineGoede ondersteuning
add_circle_outlineKoudschuim is vormvast
add_circle_outlineTraagschuim vormt zich naar uw lichaam
remove_circle_outlineVochtregulatie
remove_circle_outlineVulling niet wasbaar

Het natuurrubber kussen

latex boom

Latex wordt getapt uit de rubberboom

Natuurlijk rubber wordt doorgaans gewonnen uit latex, het sap van de Braziliaanse rubberboom. Ongeveer 33% van dit sap bestaat uit rubber. Het natuurrubber kussen biedt goede veerkracht, wat ervoor zorgt dat het hoofd en de nekholte in elke slaapstand in een natuurlijke balans gehouden worden. Deze kussens behouden te allen tijde de oorspronkelijke vorm en veerkracht.
Bekijk hier alle natuurrubber kussens.

add_circle_outlineGoede ondersteuning
add_circle_outlineVormvast
add_circle_outlineDuurzaam
add_circle_outlineAnti-allergisch
remove_circle_outlineLangere gewenningsperiode

Hoofdkussen advies

De belangrijkste aandachtspunten op basis waarvan u een keuze maakt voor een hoofdkussen.

  • Slaaphouding: De hardheid en het volume van een hoofdkussen is hierbij heel belangrijk.
  • Materiaal: Welk materiaal hoofdkussen past het beste bij u? Dons? Wol? Natuurrubber? of Schuim?
  • Maatvoering: Welke maat hoofdkussen heb ik nodig?

Alle hoofdkussens vergelijken? op Soort, Merk, Slaaphouding en Vulgewicht?
Bekijk dan hier onze vergelijk hoofdkussens pagina.